زمان تقریبی مطالعه: 3 دقیقه
 

صرف برات





صَرف بَرات نوعى حواله می‌باشد.


۱ - معنای لغوی و اصطلاحی



برات نوعى سند تجاری است که به موجب آن کسى به ديگرى دستور مى‌دهد مبلغى معيّن را در وجه يا به حواله کرد شخص ثالث پرداخت کند. بنابر اين تعريف، برات کش يا محيل کسى است که برات را صادر مى‌کند، برات دار يا محال له کسى است که مبلغ در وجه او صادر مى‌شود و برات گير يا محال عليه عبارت است از گيرنده برات که بايد وجه را در داخل يا خارج کشور بپردازد.در عرف بازرگانان به چنين حواله‌اى صرف برات گفته مى‌شود.

۲ - تفاوت صرف برات با حواله فقهى



صرف برات با حواله فقهى از چند جهت متفاوت است:
نخست؛ حواله فقهى عقدى مستقل است؛ بر خلاف صرف برات که يا بیع است و يا قرض؛ هرچند برخى آن را نوعى حواله دانسته‌اند، نه قرض يا بيع.
دوم؛ در حواله فقهى ابتدا بدهکار، طلبکار را به شخص ثالث حواله مى‌دهد؛ ليکن در صرف برات، ابتدا ـ به عنوان مثال ـ بازرگانى به بازرگان ديگر، مبلغى مى‌دهد و از طرف وى، آن را در شهری ديگر دريافت مى‌کند.
سوم؛ بنابر قولى، در حواله مقدار دو مال بايد يکسان باشد؛ ليکن در صرف برات يکسان بودن لازم نيست؛ بلکه مبلغ پرداختى مى‌تواند برابر، کمتر و يا بيشتر باشد. از احکام عنوان ياد شده در باب حواله و نيز مسائل مستحدثه سخن گفته‌اند.

۳ - صور متصور صرف



صرف برات سه گونه متصور است؛ زيرا کسى که به بانک يا تاجرى مبلغى مى‌دهد که از طرف او در شهرى ديگر دريافت نمايد، يا همان اندازه که پرداخت کرده است، دريافت مى‌کند يا کمتر و يا بيشتر از آن.
صورت نخست قطعا صحيح است. صورت دوم نيز صحيح است؛ خواه چنين حواله‌اى بيع (فروختن مبلغى پول به مبلغى کمتر) باشد يا قرض؛ زيرا در قرض اگر براى قرض گيرنده زيادتى قرار داده شود، ربا لازم نمى‌آيد و جايز است.
صورت سوم اگر به عنوان بيع (فروش مبلغى به مبلغى بيشتر) باشد، صحيح است و اگر به عنوان قرض به شرط زياده باشد، ربا و حرام است. ليکن چنانچه در قرض شرط زياده نشود و مقدار زياده به عنوان حق العمل گرفته شود، جايز است. همچنين اگر ماهیت صرف برات، حواله توأم با کارمزد و هزينه‌هاى حمل و نقل باشد، دريافت زياده جايز خواهد بود.
[۴] وسيلة النجاة، ص۴۷۲.
[۶] مهذب الاحکام، ج۲۱، ص۶۶.
[۸] توضيح المسائل مراجع، ج۲، ص۳۹۸، مسأله ۲۲۸۷ و ۲۲۸۸.


۴ - پانویس


 
۱. دانشنامه جهان اسلام، ج۲، ص۵۹۶.    
۲. دائرة المعارف بزرگ اسلامی، ج۱۱، ص۶۴۷۷.    
۳. الربا و البنک الاسلامی، ص۱۱۳ - ۱۱۴.    
۴. وسيلة النجاة، ص۴۷۲.
۵. تحریر الوسیلة، ج۲، ص۶۱۸ - ۶۱۹.    
۶. مهذب الاحکام، ج۲۱، ص۶۶.
۷. الربا و البنک الاسلامی، ص۱۱۳ - ۱۱۴.    
۸. توضيح المسائل مراجع، ج۲، ص۳۹۸، مسأله ۲۲۸۷ و ۲۲۸۸.
۹. المسائل المستحدثة (روحانی)، ص۵۳ -۵۵.    


۵ - منبع


فرهنگ فقه مطابق مذهب اهل بیت علیهم‌السلام، ج۵، ص۷۳.    


رده‌های این صفحه : برات | حواله | فقه




آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.